Spēcinošās lēcas

Ēdamās lēcas ir viens no senākajiem kultūraugiem pasaulē. Šķiet, tik sen lēcu iepakojums atradies manas mājas bufetē. Jau pirms krietna laika tās iegādājos ar mērķi iepazīt šī graudauga garšas īpašības. Visam savs laiks, arī ēdienam, kura izvēli nereti nosaka gadalaiks. Ziema, lai cik netverama līdz šim tā bijusi, rada vēlmi pēc silta un sātīga ēdiena, kāds arī ir ēdiens no lēcām.

Pavārgrāmatās ir maz lēcu recepšu, bet, ņemot vērā mūsdienu tendences – ēst daudzveidīgu, veselīgu un mājās gatavotu ēdienu, lēcu izmantošana, pievienošana dažādiem pārtikas produktiem un iekļaušana mūsdienīgās receptēs kļūst aizvien aktuālāka. Lēcu sēklas satur daudz olbaltumvielu, kā arī B vitamīnus, dzelzi un fosforu.  

Lēcu un tomātu zupa

Sastāvdaļas (4 personām):
100 g lēcu,
2 kartupeļi,
250 g konservētu tomātu,
1 sīpols,
sāls, pipari, cukurs,
 ¼ tējkarotes asās paprikas pulvera (ja patīk asāki ēdieni).

Pagatavošana:
Kartupeļus nomizo, sagriež kubiņos un kopā ar lēcām liek katlā. Pārlej ar ūdeni un vāra, līdz kartupeļi un lēcas mīkstas. Vārīšanās procesā pievieno nedaudz sāls. Smalki sagrieztu sīpolu apcep eļļā uz pannas, kad tie kļuvuši caurspīdīgi zeltaini, pievieno konservētos tomātus. Pieliek sāli, cukuru, piparus un, ja vēlas, aso paprikas pulveri un sautē apmēram piecas minūtes. Pēc sautēšanas tomātu masu pievieno kartupeļiem un lēcām un ļauj pavārīties vēl piecas minūtes. Masu sablendē viendabīgā konsistencē. Var pasniegt kopā ar saldo krējumu, kausēto vai rīvēto sieru un dažādām sēkliņām. 


Lēcu plācenīši

Sastāvdaļas:
250 g lēcu,
1 burkāns,
2 daiviņas ķiploka,
50 g saulespuķu sēklu,
100 g miltu (bezglutēna versijā 100 g turku zirņu miltu),
½ laima sulas,
dilles,
sāls, pipari.

Pagatavošana:
Novāra lēcas, saulespuķu sēklas uz pannas apgrauzdē, burkānu sarīvē uz vidējās rīves. Divas trešdaļas lēcu samaļ virtuves kombainā, sablendē vai samīca. Pievieno atlikušās lēcas, grauzdētās saulespuķu sēklas, burkānus, miltus, smalki sakapātu vai caur spiedi izspiestu ķiploku, dilles (izmantoju saldētas dilles), sāli, piparus un laima sulu pēc garšas. No iegūtās masas veido plācenīšus un cep eļļā zeltaini brūnus.
 
Ieteikums. Ja iegūtās masas vēlamajām ēdienreizēm ir par daudz, izveidojiet plācenīšus no atlikušās masas un lieciet saldētavā. Plācenīšus sākotnēji lieciet saldēties, izkārtojot tos uz cepamā papīra, kas uzlikts uz šķīvja, atstatus, lai tie nesasaltu kopā, lai būtu iespējams no saldētavas izņemt vēlamo plācenīšu skaitu. Kad sasaluši, ja nepieciešams, pārlieciet vienā traukā – iepakojumā.


Lēcu plācenīšu vraps

Lēcu plācenīšus var baudīt kopā ar iecienītajiem svaigajiem salātiem, uz maizītes, ietītus tortiljā u.tml.
Lēcu plācenīšu vraps:
pilngraudu tortilja,
mērce,
2 lēcu plācenīši,
salātlapa/-as,
tomāti,
marinēti gurķīši,
sīpoli, avokado, svaigi gurķi, konservēta kukurūza, halapenjo pipari u.tml. piedevas (var pievienot, ja vēlas).

Pievieno komentāru

Ēdamprieki

Uz dzirkstele.lv pilno versiju